T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / KAVAK - Kavak Halk Eğitimi Merkezi

Tirit

KAVAK KAZ TİRİT YEMEĞİ

 

Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği toplumsal bir olaydır. Çünkü Kaz Tirit Yemeği sadece aile içinde yenilen bir yemek türü değildir. Özellikle ilçemiz köylerinde Kaz Tirit Yemeği; akrabalarla, aile dostlarıyla bir araya gelinmesine, ortak değerlerin yüceltilmesi ve paylaşılmasına vesile olmaktadır.

 

Akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesinde bir araç olan Kaz Tirit Yemeği Kavaklılar arasında sosyal dayanışma aracı olmuştur. Kaz Tirit Yemeği aynı zamanda Kavaklılar arasındaki ticari ilişkilerinde geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

 

 

TİRİT ETKİNLİKLERİ

 

Kaz Tirit Yemeği son zamanlarda yapılan etkinlikler ile sadece Kavaklıların değil tüm Samsunluların ortak paydası olmaya başlamıştır. Kaz Tirit Yemeği etkilikleri salonlara sığmayacak kadar kalabalıkların toplanmasına neden olmaktadır. İstanbul?da her yıl düzenlenen Samsunlular gecesinin yemek menüsünde de Kavak Tirit Yemeği en baş sıralarda yer almaktadır.

 

 

TİRİT GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Kaz Tirit Yemeği etkiliklerinin artması ile Kavak İlçesi?nde ve Samsun?da bazı restoranlar tarafından halka yönelik ikrama başlanmış ve halkın büyük beğeni ve takdirlerini toplamıştır.

Lezzeti dalga dalga yayılan Kavak Tirit Yemeği aynı zamanda bu amaçla ticari olarak kaz üretim çiftliklerinin kurulmasını sağlayarak ailelerin gelir düzeylerine olumlu yönde katkılar sağlamıştır.

 

BELEDİYELERİ BİRLEŞTİRDİ

Kavak Kaz Tiridinin lezzetin sadece Samsun´u değil Türkiye ve dünyayı sarmaya başlamasının ardından harekete geçen Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü ve Asarcık belediyeleri birleşerek bölgeye özgü olan tiridi markalamak için Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı?na tescil talebinde bulunmuşlardır. Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği?nce Kaz Tiridi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi Resmi Gazete?nin 13 Kasım 2012 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Ürün tescil edildikten sonra, Kavak Kaz Tiridi tüm Samsun´a mal olacak Samsun Kaz Tiridi adı altında üretimi denetlenecektir. Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü ve Asarcık Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Ladik Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından oluşturulacak komisyon tarafından bu denetimler gerçekleştirilecektir.

 

 

TİRİT KAZI NASIL BESLENİR?

Tirit kazı, özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında besiye alınır. Besiye alınan kaza, besi için özel bölüm yapılır. Bu bölümde kaz hareketsiz kalması için çevrilir ve 3 veya 4 hafta beslenir. Besi, mısır ve buğday yarması ile yapılır. Bu dönemde kazın hareketsiz kalması önemlidir. Hareketsiz kalan kaz, besi ile hem yağlanır hem de vücuttaki toksin maddelerinin vücuttan atılımı sağlanır. Böylece kaz tirit yemeği için sağlıklı besi haline getirilmiş olur.

 

 

KAZ TİRİT YEMEĞİNİN HAZIRLANMASI

Kaz Tirit Yemeğinin malzemeleri; Kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmaktadır. Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.12.2013 - Güncelleme: 05.07.2018 10:25 - Görüntülenme: 3045
  Beğen | 0  kişi beğendi