T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / KAVAK - Kavak Halk Eğitimi Merkezi

Menemen

ÇAKALLI MENEMENİ

 

 

Eğer şimdiye kadar tatmadıysanız çok şey kaçırdınız demektir. Evet sizlere Çakallı Menemeninden bahsediyoruz. Özelliği yapılışında olan bu menemeni kesinlikle Samsun Çakallı´da yemenizi tavsiye ediyoruz. Afiyet olsun..

 

 

Samsun´un Kavak İlçesine bağlı olan ve Samsun-Ankara Yolunun 30. kilometresinde bulunan Çakallı Köyü´nde yol kenarındaki tesislerde yapılan Çakallı Menemeni, ülke çapında bir lezzet ve vazgeçilmez damak tadı olarak akıllara kazınmaktadır.

 

 

TALEPLE GELEN TESİSLEŞME

Ufak işletmelerde yolculuğuna başlayan ve şenlik ve festivallerde sembolü haline gelen Çakallı Melemeni, son yıllarda Çakallı Melemeni adı altında birçok işletmenin açılmasına neden olmuştur. Bu işletmelere her geçen gün artan talep, işletmelerin modernizasyon ve tesisleşmeye önem vermelerini de sağlamıştır.

 

 

KAVAK´IN MARKA DEĞERİ OLDU

Samsun ili Kavak ilçesi Çakallı köyünde doğarak Türkiye´nin birçok yerinde kendine has adı ve tadıyla bir unvan olarak yayılan Çakallı Menemeni, Kavak´ın önemli bir marka değeri haline gelmiştir. Güzergâhı Çakallıdan geçenler için menemenin tadılması gereken bir zorunluluk haline gelmesi, Türkiye´nin her yerinden insanların bu işletmelerde ağırlanmasını sağlamıştır.

 

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Çakallı melemeni hammaddelerinin karışımıyla özel marifet isteyen gerçek lezzet için aşçıların püf noktalara dikkat ettiği bir yemek türüdür. Yemeğe belirli bir kıvamın verilmesi profesyonelliği gerektirir. Pişirme yöntemleri ve usullerinin çok iyi bilinmesi gereklidir. Bu nedenle Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı´na, Çakallı Menemeni için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi yapılmıştır. Tescil edildikten sonra, Çakallı Menemeninin üretimi Kavak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılacak.

 

İŞTE ÇAKALLI MELEMENİNİN SIRRI

 

 

Çakallı Melemeni yemeğinin diğer bölgelerden ayıran özellikler; tereyağı, kaşar peyniri ve bir porsiyonluk yemekte kullanılan iki yumurtanın sadece sarısını kullanmaktır. İçerisinde müşterinin isteğine göre malzemenin bolca ve tamamen doğal ürünlerin sunulmasıdır. Ayrıca doğal ürünlerin seçimi, pişirme tekniği ve ustalık da yemeğe farklılık katar. Yemek servisi ise pişirilen tavada yapılır. Porsiyonlar ise 1 kişiden 4 kişiye kadar ayrı tavalarda sunulur.

 

 

1 adet sivri yeşilbiber (10-15 gram)

2 adet yumurta

50 gram tereyağı

30 gram kaşar peyniri.

1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve kırmızı pul biber

Yeterince Tuz

Müşteri sucuk isterse; 50 gram sucuk, pastırma istenirse; 50 gram pastırma, kavurma istenirse 50 gram kuşbaşı et atılır. Karışık istenirse de sucuk, pastırma ve kavurmadan toplamda 50 gram atılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.12.2013 - Güncelleme: 05.07.2018 10:25 - Görüntülenme: 2638
  Beğen | 0  kişi beğendi